Bezlepkové pečenie: Nový trend alebo historická tradícia?

Bezlepková diéta je relatívne novým fenoménom a mnohí ju prirovnávajú k iným diétam minulých rokov, napríklad k nízkosacharidovej. Prečo sa teda bezlepkové pečenie stalo obľúbené len nedávno, keď dôkazy o celiakii siahajú už na začiatok nášho letopočtu?

Prvé pestovanie obilnín

Pestovanie pšenice siaha minimálne do obdobia prvých civilizácií, kedy typického „lovca zberača“ nahradili prví farmári. Išlo o podnet pre vznik poľnohospodárskej revolúcie, ktorá výrazne ovplyvnila budúcnosť nášho druhu.

Už biblické pramene poukazujú na to, že pšenica sa konzumovala v celom úrodnom polmesiaci Mezopotámie (región na Blízkom východe v tvare polmesiaca) a prvých mestských štátoch.

Pokiaľ ide o územie Európy, pšenica sa k nám pravdepodobne dostala prvýkrát v dobe bronzovej, čiže tisícdvesto až tritisíc rokov pred našim letopočtom. Ukázala sa ako výdatná a výživná súčasť potravy pre roľníkov, vďaka čomu došlo k rozšíreniu po celom kontinente.

Práve v tomto období sa spopularizovali prvé bezlepkové výrobky, ako napríklad placky alebo známe oblátky na prijímanie, ktoré používala cirkev.

Priemyselná revolúcia: Spúšťač celiakie?

Ešte pred masovým otváraním nových tovární sa pečivo nedostávalo do domácnosti každého človeka. Napríklad pôvodné obyvateľstvo Ameriky – Aztékovia sa živili najmä kukuricou, ktorá lepok neobsahuje.

Rozvoj priemyslu znamenal, že chlieb sa mohol vyrábať v obrovských množstvách a konzumovať ho mohli už aj iné triedy obyvateľstva. S narastajúcou dostupnosťou rôznych lepkových potravín začalo súbežne dochádzať k zvýšenej evidencii prípadov celiakie. Vo výsledku je možné tvrdiť, že nárast spotreby pšenice v posledných desaťročiach súvisí s nárastom celiakie a neznášanlivosti lepku vo svete.

Prečo sa bezlepková diéta mylne považuje za módny výstrelok?

Od začiatku milénia sa bezlepková diéta stala celosvetovým trendom. Nie však preto, lebo ide o populárne „hobby“ ale predovšetkým kvôli nárastu osôb s intoleranciou na lepok. Verejnosť tak bez dostatočného množstva informácií začala predpokladať, že diéta nie je nič viac, než aktuálny výstrelok.

Celiakia a neznášanlivosť lepku sú skutočné, opodstatnené dôvody, pre ktoré by si mal človek zvoliť bezlepkovú stravu. Keďže moderné technológie neustále napredujú, umožnili výrobcom potravín brať väčší ohľad na celiatikov. V súčasnosti tak na pultoch obchodov nájdete široké kategórie bezlepkových jedál, štruktúrou a chuťou takmer na nerozoznanie od tradičných verzií.

Bezlepkové sladkosti ešte donedávna patrili medzi kategóriu výrobkov, ktorým sa celiatici museli vyhýbať.

V dnešnej dobe je opak pravdou a k sladkostiam sa tak pridávajú aj iné druhy, ako cestoviny, pečivo, pochutiny, cereálie či dokonca bezlepkové pivo! Ak máte záujem otestovať produkty z bezlepkového sveta, môžete navštíviť internetovú stránku lacnyjozko.sk, kde si pri nákupe bezgluténových jedál uplatníte zľavový kód. Je zrejmé, že intolerancia na lepok naberá na obrátkach. Nepodceňujte nepríjemné príznaky, spojené s nesprávnym fungovaním tráviacej sústavy a v prípade zdravotných komplikácií navštívte lekára.

Redakcia Infomi.skhttps://www.infomi.sk
Prinášame najnovšie aktuality a spravodajstvo z domova a z celého sveta. Infomi.sk servíruje prehľad tých najlepších správ z kvalitných a overených zdrojov.

Najnovšie články

Podobné články

Napísať komentár

Please enter your comment!
Please enter your name here